Embryotransplantatie

Naast de gynaecologische begeleiding van uw merrie zijn wij ook bedreven in embryotransplantatie. Embryotransplantatie (ET) is het verwijderen van een embryo uit de baarmoeder van een donormerrie en deze overplaatsen in de baarmoeder van een draagmerrie. Het embryo ontwikkelt zich daarna in de draagmerrie verder tot veulen.

Waarom?

Er zijn verschillende redenen waarom eigenaren voor embryotransplantatie kiezen. Bijvoorbeeld wanneer de merrie nog in de sport uitgebracht moet worden of wanneer de merrie wel drachtig kan worden maar om medische redenen het veulen niet kan voldragen. Een andere reden is dat een merrie op deze manier meerdere veulens per jaar kan voortbrengen.

Hoe gaat het in z’n werk?

De donormerrie wordt op de normale wijze en op het juiste moment gedekt of geïnsemineerd met de hengst naar keuze. De bevruchting van de eicel vindt plaats in de eileider en daarna zal het embryo afdalen naar de baarmoeder. Op de 6e dag na de eisprong komt het embryo aan in de baarmoeder en kan dan op de 7e of 8e dag uit de baarmoeder gespoeld worden. Na de 8e dag is het embryo te groot om gespoeld te worden. De donormerrie moet tijdens deze spoeling gesedeerd worden en in een voelbox staan. Wij voeren onze embryospoelingen dan ook uit bij hengstenhouderij Jespers. Er wordt 5x een liter spoelvloeistof via een catheter in de baarmoeder gelaten en weer teruggehaald. Deze vloeistof wordt daarna door een filter gegoten en de gefiltreerde vloeistof wordt onder een microscoop onderzocht op aanwezigheid van een embryo. Het embryo is dan nog heel klein, minder dan een millimeter in diameter.

Wanneer er een embryo gevonden wordt  zijn er verschillende mogelijkheden. Ofwel het embryo wordt ingevroren voor later gebruik ofwel het embryo wordt overgezet naar een draagmerrie. Deze draagmerrie kan op hetzelfde bedrijf staan of het embryo kan worden opgestuurd naar een embryo transfer centrum waar een draagmerrie gereserveerd is.

Het voordeel van een draagmerrie op hetzelfde bedrijf is dat het veel goedkoper is dan het gebruiken van een draagmerrie van een embryotransfer centrum. Het nadeel is dat deze draagmerrie qua cyclus gelijk moet lopen met de donormerrie en aangezien merries lastig te synchroniseren zijn moeten er dus op voorhand het liefst 2 of 3 mogelijke draagmerries beschikbaar zijn, de merrie die het best gelijk loopt met de cyclus van de donormerrie wordt dan gebruikt. Een draagmerrie heeft bij voorkeur een leeftijd tussen de 5 en 12 jaar en al één of meerdere veulens gehad.

Het inbrengen van het embryo in de draagmerrie is vergelijkbaar met een inseminatie met diepvriessperma, het embryo wordt in een rietje via een pipet in de baarmoeder van de draagmerrie geplaatst.

De resultaten in Nederland

De kans dat er een embryo gespoeld wordt ligt tussen de 40-60%, de spreiding is redelijk groot omdat het per merrie verschilt hoe makkelijk ze wel of niet drachtig wordt. Het overplaatsen in draagmerrie resulteert in ongeveer 80% van de gevallen in een dracht. Er is hierbij geen verschil tussen embryo’s die meteen worden overgeplaatst in een draagmerrie op hetzelfde bedrijf of embryo’s die eerst worden verstuurd naar een embryo transfer centrum.  Wordt het embryo eerst ingevroren en daarna pas teruggeplaatst dan is de kans op dracht kleiner, namelijk 60%. De reden hiervoor is dat de kwaliteit van het embryo afneemt tijdens het invriezen.

Conclusie

De keuze voor embryospoeling is altijd een afweging tussen de voordelen, de investering en de kansen. Een draagmerrie op eigen bedrijf maakt de kosten aanzienlijk lager, maar er moeten wel minimaal 2 of 3 geschikte draagmerries per donormerrie beschikbaar zijn.

Voor meer informatie over embryotransplantaties kunt u ons altijd bellen.

Paardenpraktijk de Kroon
  • Postadres

   Steenweg 82
   4781 AR Moerdijk

   06 20 36 08 87
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Social Media

   Volg ons op Facebook:

  • Image 01
  • Veulen
  • Image 01
  • Image 01