• Home
 • Nieuws
 • Waarom geen mestonderzoek in najaar/winter?

Waarom geen mestonderzoek in najaar/winter?

%PM, %14 %585 %2013 %14:%dec

Alle paarden hebben last van wormen. Paarden raken besmet met wormen door het eten van een wormlarve of wormei. Deze larve ontwikkelt zich in het paard verder tot een volwassen worm. De volwassen wormen leven voornamelijk in de darmen en produceren wormeieren die via de mest uitgescheiden worden en zo de wei (of stal) weer kunnen besmetten.

Als er sprake is van een lichte besmetting hoeft het paard geen klinische verschijnselen te vertonen. Wanneer een paard last heeft van een zware besmetting kunnen er wel klinische verschijnselen optreden zoals vermageren en koliek. Op basis van mestonderzoek waarbij de wormeitjes worden aangetoond en geteld kunnen we bepalen in welke mate een paard besmet is en of deze dus wel of niet ontwormd dient te worden. Veel paarden kunnen namelijk een lichte of zeer geringe wormbesmetting zelf onder controle houden.

In het najaar adviseren we echter om alle paarden tóch te ontwormen met een combinatiewormkuur (ivermectine/moxidectine + praziquantel = Equimax of Equest Pramox) zonder mestonderzoek. Dit is om verschillende redenen:

In de winter houden de larven van  één van de meestvoorkomende wormen (de rode bloedworm) zich ingekapseld in het darmslijmvlies, ze zijn als het ware in winterslaap. Er zijn op dat moment dus weinig volwassen wormen in de darm zelf en er zullen dus ook weinig wormeitjes met de mest mee uitgescheiden worden. Bij mestonderzoek worden daardoor vaak weinig of geen eitjes aangetoond, terwijl het paard wel last kan hebben van de ingekapselde larven. Met name het massaal vrijkomen van deze larven uit de darmwand (in het voorjaar) kan problemen veroorzaken.

Een andere veelvoorkomende wormbesmetting in deze tijd van het jaar is de lintworm. Voor lintwormeitjes geldt dat deze ook met mestonderzoek niet altijd aan te tonen zijn, terwijl het paard wel besmet is.

De laatste rede om in het najaar altijd te ontwormen is de mogelijke besmetting met de horzellarve. De eitjes hiervan zie je vaak met velen tegelijk op de beharing ( mn benen, hals). In het eitje ontwikkelt zich een larve. De larven veroorzaken jeuk, waardoor het paard zich gaat likken. Nadat de larven een tijdje in het mondslijmvlies geleefd hebben , komen ze aan in de maag. Daar hechten ze zich in de maagwand vast om na maanden (meestal aan het begin van het warme seizoen) weer los te laten en met de mest naar buiten te komen. Daar ontwikkelen de larven zich tot volwassen horzels. Dus ook deze kunnen we in het mestonderzoek veelal niet aantonen. Behandeling met ivermectine of moxidectine is voldoende om de larven te doden.

Lees 2671 keer Laatst aangepast op %PM, %07 %719 %2017 %17:%feb
Paardenpraktijk de Kroon
  • Postadres

   Steenweg 82
   4781 AR Moerdijk

   06 20 36 08 87
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Social Media

   Volg ons op Facebook:

  • Image 01
  • Image 01