Skip to main content

Vaccinaties

Om in Nederland deel te mogen nemen aan wedstrijden is het verplicht om uw paard te laten vaccineren tegen influenza. De vaccinatieregistratie wordt vastgelegd in het paardenpaspoort. Op de pagina ‘Influenza vaccinaties’ worden deze entingen bijgehouden, terwijl op de pagina ‘Overige vaccinaties’ alle andere vaccinaties kunnen worden geregistreerd.

Influenza

Entingen dienen altijd ‘opgestart’ te worden met een basisvaccinatie. Vanaf een leeftijd van 4-6 maanden kan de eerste enting gegeven worden, afhankelijk van de vaccinatiestatus van de merrie. Voor Influenza (vaak gecombineerd met tetanus) gelden de volgende regels:

  • Voor paarden geboren voor 1 januari 2022 dient de basisvaccinatie tegen influenza te bestaan uit twee vaccinaties, die minimaal 21 en maximaal 92 dagen na elkaar moeten zijn toegediend. In de periode tussen deze twee vaccinaties mag het paard niet op wedstrijd worden uitgebracht.
  • Voor paarden geboren in het jaar 2022 of later dient de basisvaccinatie tegen influenza uit drie vaccinaties te bestaan: De tweede vaccinatie (V2) moet minimaal 21 en maximaal 92 dagen na de eerste (V1) zijn toegediend, gevolgd door een derde vaccinatie (V3) die minimaal 120 dagen en maximaal 7 maanden na de tweede vaccinatie moet zijn toegediend. In de periode tussen de eerste en de tweede vaccinatie mag het paard niet op wedstrijd worden uitgebracht. In de periode tussen de tweede en de derde vaccinatie mag het paard wel op wedstrijd worden uitgebracht.
  • Alle basisvaccinaties die gezet worden vanaf 1 april 2024 moeten uit 3 vaccinaties bestaan (zie onderstaand schema): De tweede basisvaccinatie (V2) moet minimaal 21 en maximaal 60 dagen na de eerste basisvaccinatie worden toegediend. De derde vaccinatie (V3) minimaal 120 dagen en maximaal 6 maanden en 21 dagen daarna. In de periode tussen de eerste en de tweede vaccinatie mag het paard niet op wedstrijd worden uitgebracht. In de periode tussen de tweede en derde vaccinatie mag het paard wel op wedstrijd worden uitgebracht.

Vaccinatieschema

KNHS FEI
Eerste Vaccinatie (V1) Dag 0 Dag 0
Tweede vaccinatie (V2) Tussen 21 en 60 dagen Tussen 21 en 60 dagen
Booster (V3) Tussen 120 dagen en 6 maanden + 21 dagen na V2 Binnen 6 maanden + 21 dagen na V2
Overige boosters Jaarlijks (binnen 12 maanden) Binnen 12 maanden. Tenzij deelname aan wedstrijd: dan binnen 6 maanden + 21 dagen voor deelname

Overige vaccinatieregels

  • Vervolgens dient jaarlijks de vervolgenting te worden gegeven (voorbeeld: wanneer een paard op 1 maart 2020 is geënt, dan dient de vervolgenting op uiterlijk 1 maart 2021 plaats te vinden).
  • Een vaccinatie dient minimaal zeven dagen voor de (eerste) wedstrijd(dag) te zijn toegediend. Het is in deze zeven dagen niet toegestaan het betreffende paard uit te brengen op wedstrijd.
  • Vermeldingen van vaccinaties zijn uitsluitend geldig wanneer deze zijn voorzien van de sticker met het batchnummer van de entstof (of de vermelding van het serie/ batchnummer van de entstof ingeschreven door de dierenarts die de vaccinatie heeft toegediend), de datum van de enting en de handtekening en het (praktijk)stempel van de dierenarts, die de vaccinatie heeft toegediend. In geval van een schrijffout van de dierenarts, moet de correctie eveneens voorzien zijn van een handtekening van deze dierenarts en zijn (praktijk)stempel.

Tetanus (Klem)

Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani, die via wonden binnendringt en het zenuwstelsel aantast. De ziekte is vaak dodelijk. Vaccinatie tegen influenza wordt vaak gecombineerd met tetanus. Na de basisvaccinatie is een herhaling elke twee jaar voldoende.

Rhinopneumonie

Rhinopneumonie wordt veroorzaakt door het Equine Herpesvirus (EHV-1 en EHV-4). Dit virus kan luchtwegklachten, abortus bij merries en neurologische verschijnselen veroorzaken. Vaccinatie verlaagt de infectiedruk en vermindert verspreiding.

  • Basisvaccinatie: Twee vaccinaties met een interval van 4-6 weken.
  • Halfjaarlijkse herhaling is noodzakelijk.
  • Drachtige merries worden extra gevaccineerd op 5, 7 en 9 maanden dracht.

West-Nijl

Het West-Nijl virus wordt overgebracht door muggen die eerder besmette vogels hebben gestoken. Paarden kunnen niet onderling of mensen besmetten.

  • Er is een effectief vaccin beschikbaar dat vroeg in het voorjaar wordt toegediend voor optimale bescherming.
  • Basisvaccinatie: Twee vaccinaties met 3-5 weken tussentijd, gevolgd door een jaarlijkse herhaling.

Droes

Droes wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi equi en is zeer besmettelijk. De ziekte treft voornamelijk jonge paarden en veroorzaakt koorts en snotneuzen.

  • Na infectie ontwikkelen veel paarden levenslange immuniteit.
  • Het vaccin wordt toegediend aan de binnenkant van de bovenlip en kan worden gegeven vanaf 4 maanden leeftijd.
  • Basisvaccinatie: Twee injecties met vier weken tussentijd.
  • Herhaling elke 6 maanden, soms wordt een interval van 3 maanden aangeraden.

Afspraak maken

Wilt u uw paard laten vaccineren of heeft u vragen over een vaccinatieschema? Neem gerust contact met ons op.