Mobiele Paardenpraktijk

De Kroon

voor Breda en omstreken

Het West-Nijlvirus

Wat is het West-Nijlvirus?

Het West-Nijlvirus is een virus die door bepaalde muggen aan paarden en mensen wordt overgedragen. Besmette vogels zijn de bron van de ziekte en muggen besmetten zichzelf door zo’n besmette vogel te bijten. Vervolgens worden paard en mens door deze besmette mug geïnfecteerd. Het virus is dus NIET besmettelijk, dwz het is NIET overdraagbaar van paard naar paard of van paard naar mens en vice versa. In de Verenigde Staten komt het virus endemisch voor maar tegenwoordig ook oa in Italië en Oostenrijk. Daardoor wordt de dreiging voor paarden in heel Europa groter.  De meeste andere zoogdieren kunnen uiteraard ook besmet raken maar worden hier niet ziek van. Paarden en mensen wel.

De overdracht van het West-Nijlvirus is seizoensgebonden en treedt voornamelijk op van juli tot en met oktober. Dit is namelijk de periode dat muggen het meest actief zijn.

Wat zijn de symptomen?

De klinische verschijnselen bij paarden die besmet zijn met het West-Nijlvirus zijn met name neurologisch door aantasting van de hersenen en het ruggemerg en lijken veel op die van andere neurologische paardenziektes en worden er daarom ook vaak mee verward.  

Symptomen kunnen zich voordoen binnen 3 tot 15 dagen nadat een paard besmet is en zijn oa: koorts, verlies van eetlust, niet kunnen slikken, slechtziendheid,  depressie, hoofd scheef houden of laten hangen, strompelen of struikelen, spierzwakte, stuiptrekkingen, typische trillingen van het hoofd, gedeeltelijke verlamming, doelloos rondlopen. En in de ergste gevallen: onvermogen om op te staan, convulsies, coma en dood.

Er is qua overlevingskans een groot verschil tussen paarden die kunnen blijven staan en paarden die dit niet meer kunnen. In het laatste geval is de overlevingskans uiteraard klein.

Door bloedonderzoek is te bepalen of het paard inderdaad besmet is met het West-Nijlvirus.

Behandeling en preventie

Een behandeling voor het West-Nijlvirus is er niet. Deze bestaat alleen uit ondersteunende therapie.

Preventief kun je meer doen en daarom is dit ook erg belangrijk! Uiteraard is het van belang dat de muggen onder controle gehouden worden. Houd paarden eventueel op stal wanneer muggen het meest actief zijn (gedurende zonsopgang en -ondergang), gebruik ‘s nachts geen lampen op stal die muggen aantrekken, ververs drinkbakken liefst dagelijks (muggen houden van stilstaand water), gebruik een insektenwerend middel.

Maar de makkelijkste, preventieve maatregel is ENTEN.

Er is nu een vaccin beschikbaar in Nederland dat met succes in de Verenigde Staten is gebruikt om het aantal West-Nijlvirusgevallen te verminderen.

Deze enting dient eerst 2x gegeven te worden met 3-5 weken tussentijd, daarna dient deze jaarlijks herhaald te worden voor een optimale bescherming.

(bron:klantenfolder ‘a Storm is coming…’ van Fort Dodge)

 • Fokkerij

  Fokkerij
 • Recreatie

  Fokkerij
 • Springen

  Fokkerij
 • Dressuur

  Fokkerij
Paardenpraktijk de Kroon
  • Postadres

   Steenweg 82
   4781 AR Moerdijk

   06 20 36 08 87
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Social Media

   Volg ons op Facebook:

  • Image 01
  • Image 01
  • Veulen