Embryospoeling en - transplantatie

Naast de gynaecologische begeleiding van uw merrie zijn wij ook bedreven in embryospoelen en - transplantatie. Embryotransplantatie (ET) is het verwijderen van een embryo uit de baarmoeder van een donormerrie en deze overplaatsen in de baarmoeder van een draagmerrie. Het embryo ontwikkelt zich daarna in de draagmerrie verder tot veulen.

Waarom?

Er zijn verschillende redenen waarom eigenaren voor embryotransplantatie kiezen. Bijvoorbeeld wanneer de merrie nog in de sport uitgebracht moet worden of wanneer de merrie wel drachtig kan worden maar om medische redenen het veulen niet kan voldragen. Een andere reden is dat een merrie op deze manier meerdere veulens per jaar kan voortbrengen.

Hoe gaat het in z’n werk?

De donormerrie wordt op de normale wijze en op het juiste moment gedekt of geïnsemineerd met de hengst naar keuze. De bevruchting van de eicel vindt plaats in de eileider en daarna zal het embryo afdalen naar de baarmoeder. Op de 6e dag na de eisprong komt het embryo aan in de baarmoeder en kan dan op de 7e of 8e dag uit de baarmoeder gespoeld worden. Na de 8e dag is het embryo te groot om gespoeld te worden. De donormerrie moet tijdens deze spoeling gesedeerd worden en in een voelbox staan. Wij voeren onze embryospoelingen dan ook uit op onze locatie in Prinsenbeek. Er wordt 5x een liter spoelvloeistof via een catheter in de baarmoeder gelaten en weer teruggehaald. Deze vloeistof wordt daarna door een filter gegoten en de gefiltreerde vloeistof wordt onder een microscoop onderzocht op aanwezigheid van een embryo. Het embryo is dan nog heel klein, minder dan een millimeter in diameter. Wanneer er een embryo gevonden wordt  zijn er verschillende mogelijkheden die vooraf aan de spoeling al vast staan. Ofwel het embryo wordt overgezet in een eigen draagmerrie of in een draagmerrie van ons. Mochten wij onverhoopt geen draagmerrie beschikbaar hebben, dan wordt het embryo opgestuurd naar een embryo transfer centrum en daar in een geschikte draagmerrie geplaatst. Het inbrengen van het embryo in de draagmerrie is vergelijkbaar met een inseminatie met diepvriessperma, het embryo wordt in een rietje via een pipet in de baarmoeder van de draagmerrie geplaatst.

De resultaten in Nederland

De kans dat er een embryo gespoeld wordt ligt tussen de 50-70%, de spreiding is redelijk groot omdat het per merrie verschilt hoe makkelijk ze wel of niet drachtig wordt. Het overplaatsen in draagmerrie resulteert in ongeveer 80% van de gevallen in een dracht. Er is hierbij geen verschil tussen embryo’s die meteen worden overgeplaatst in een draagmerrie op hetzelfde bedrijf of embryo’s die eerst worden verstuurd naar een embryo transfer centrum.  

Overzicht

Sinds 2018 hebben wij eigen draagmerries in beheer, zodat wij het gehele proces zelf in de hand hebben. Vanaf dag 45 van het embryo start de huur van de draagmerrie en haalt u dus de merrie bij ons op. De prijzen bedragen in 2023:

 • Pakket merriebegeleiding station                                         € 125,- ex btw
 • Embryospoeling                                                                    € 250,- ex btw
 • Huur merrie vanaf 45 dagen leeftijd embryo                        € 2800,- ex btw   *                                                                                                                                                                                                                                     

* Wanneer wij onverhoopt zelf geen geschikte draagmerrie voor u beschikbaar hebben maken wij gebruik van externe draagmerries. Hiervoor gelden andere prijzen, die wij vooraf aan de spoeling met u overleggen.                                                  

Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen/mailen!

 

Paardenpraktijk de Kroon
  • Postadres

   Steenweg 82
   4781 AR Moerdijk

   06 20 36 08 87
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Social Media

   Volg ons op Facebook:

  • Image 01
  • Image 01