Rhinopneumonie

%PM, %14 %581 %2012 %13:%mrt

Sinds enkele weken heeft rhinopneumonie de kop opgestoken in Nederland. Hieronder volgt algemene informatie over het rhinopneumonie virus en ons advies in de huidige situatie.

Rhinopneumonie is een verzamelnaam voor de ziekteverschijnselen die worden veroorzaakt door het Equine Herpes Virus type 1 en 4 (EHV1 en EHV4). EHV4 veroorzaakt meestal alleen verkoudheidsverschijnselen, maar EHV1 kan daarnaast ook neurologische verschijnselen en abortus veroorzaken.

EHV wordt overgedragen door direct contact met neusuitvloeiing, oogvocht, geaborteerde vruchten of door virusdeeltjes die zich via de lucht/materialen verplaatsen. Het EHV virus heeft zoals andere herpesvirussen de vervelende eigenschap om latent (‘slapend’) in het lichaam te verblijven. Er worden dan geen verschijnselen gezien tot het virus weer actief wordt. De paarden die eenmaal het virus bij zich dragen, blijven hun leven lang drager.

Het is aangetoond dat vaccinatie (basisenting en daarna minimaal 2x/jaar) de klinische verschijnselen van de verkoudheidsvorm verminderd. Echter de vaccinatie is minder effectief tegen de abortusvariant en geheel niet effectief tegen de neurologische vorm. Vaccineren zal dus de klinische verschijnselen van de neurologische vorm niet verminderen, maar is toch zinvol ter vermindering van virusuitscheiding en dus ter voorkoming van ziekteverspreiding.

Wij adviseren om het advies van de KNHS op te volgen en niet onnodig paarden of pony’s te vervoeren. Dit is de belangrijkste manier om ziekteverspreiding te voorkomen. Als u dan toch een nieuw paard op stal krijgt, plaats deze dan 14-21 dagen in quarantaine en houdt daarbij rekening met een goede hygiene. Vaccinatie tijdens een uitbraak heeft weinig zin, omdat het enkele weken duurt voordat uw paard beschermt is. Waarschuw ons wanneer u een van de volgende symptomen waarneemt: koorts, neusuitvloeiing, coordinatiestoornissen of abortus. Dan kunnen wij met u een plan maken om rhino uit te sluiten danwel te bevestigen en om uw paard te behandelen.

Klik voor meer informatie op deze link 100 Seconden Dierenarts Rhinopneumonie of bel ons op 06-20360887.

Lees 2264 keer Laatst aangepast op %PM, %27 %743 %2015 %17:%jan
Paardenpraktijk de Kroon
  • Postadres

   Steenweg 82
   4781 AR Moerdijk

   06 20 36 08 87
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Social Media

   Volg ons op Facebook:

  • Image 01