Borreliose (Lyme) bij het paard

%PM, %14 %541 %2012 %13:%juni

Borreliose (bij de mens de ziekte van Lyme genoemd) wordt bij het paard veroorzaakt door drie subtypen van de Borrelia bacterie, namelijk Borrelia burgdorferi sensu stricto, Borrelia afzelii en Borrelia garinii. Deze bacterie wordt overgebracht door de Ixodes teek wanneer deze minstens 24 uur op het paard heeft vastgezeten.

Een infectie met de Borrelia bacterie kan symptoomloos verlopen, maar wordt ook vaak geassocieerd met vage klachten zoals onvoldoende presteren, wisselende kreupelheid, gevoelige spieren, dikke gewrichten, abortus e.a.. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter nog geen oorzakelijk verband kunnen aantonen tussen een Borrelia infectie en deze (of andere) symptomen. Bij de mens is het enige duidelijke symptoom de erythema migrans (een cirkelvormige rode plek die steeds groter wordt), maar deze is door de beharing bij het paard moeilijk waar te nemen.

Om de diagnose Borreliose te stellen wordt het bloed van het paard gecontroleerd op antilichamen. Deze antilichamen zijn vanaf 3 tot 8 weken na de tekenbeet verhoogd.  Vaak wordt een verhoogde antilichaam titer als een positief testresultaat beschouwd en krijgt het paard de diagnose ‘Lyme’ opgeplakt. Toch is dit niet helemaal juist. Immers een verhoogde titer geeft enkel aan dat het paard ooit in contact is geweest met de Borrelia bacterie, maar niet of er recent contact is geweest en ook niet of de huidige symptomen van het paard door de Borrelia infectie worden veroorzaakt. Immers 44% van de gezonde paarden in Nederland heeft antilichamen tegen Borrelia in het bloed.

Dit is de reden dat we bij paarden met vage klachten zoals onvoldoende presteren en wisselende kreupelheden eerst andere (meer waarschijnlijke) oorzaken willen uitsluiten, alvorens bloedonderzoek naar Borreliose te doen. De diagnose is pas definitief als het paard in contact is geweest met teken, het paard één of meerdere symptomen vertoont, de test positief is (bij voorkeur een eerste test negatief en een tweede test enkele weken later positief), andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten en het paard positief reageert op de behandeling.

Borreliose is te behandelen met een langdurige antibioticakuur. Het voorkeursantibioticum is oxytetracyline, dit antibioticum dient twee maal daags geïnjecteerd te worden gedurende minimaal drie weken. Omdat dit praktisch vaak niet haalbaar is, wordt meestal gekozen voor doxycycline dat oraal gegeven kan worden.

Lees 4938 keer Laatst aangepast op %PM, %29 %684 %2015 %16:%jan
Paardenpraktijk de Kroon
  • Postadres

   Steenweg 82
   4781 AR Moerdijk

   06 20 36 08 87
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Social Media

   Volg ons op Facebook:

  • Veulen