Nieuwsbrief paspoort

%PM, %14 %584 %2013 %14:%jan

Beste paardeneigenaar,

De afgelopen tijd is het paardenpaspoort regelmatig (negatief) in het nieuws geweest. Het paardenpaspoort speelt een belangrijke rol bij de bescherming van de voedselveiligheid, waarbij zowel de eigenaar als de dierenarts hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Vandaar deze nieuwsbrief om u hierover te informeren.

Het Paardenpaspoort.

Het is wettelijk verplicht dat ieder paard of paardachtige binnen de EU ouder dan 6 maanden een paspoort heeft en is gechipt. Het paardenpaspoort is een identificatie- en registratiemiddel (geen eigendomsbewijs) en dient bij het paard aanwezig te zijn. Dus ook als het paard op een pensionstal of manege staat, moet het paspoort daar aanwezig zijn. In elk paspoort dat na 2001 uitgegeven is, zit een hoofdstuk of bijlage ‘medische behandeling’. Is uw paard voor 2001 geboren dan kon u een medisch inlegvel aanvragen. Indien u dat nu nog moet doen, moet u een heel nieuw paspoort aanvragen.

Medische behandeling.

In dit hoofdstuk moet worden verklaard of het paard al dan niet uitgesloten wordt voor humane consumptie. Indien u uw paard wilt uitsluiten van de slacht, moeten de eigenaar en de dierenarts hiervoor op de desbetreffende pagina tekenen. Het paard kan dan alle medicijnen toegediend krijgen en de eigenaar hoeft hier geen registratie van bij te houden. Alleen de inentingen moeten dan nog in het paspoort genoteerd worden. Bij verandering van eigenaar moet dit opnieuw bekrachtigd worden.

Indien een paard niet uitgesloten wordt van de slacht of indien deze verklaring niet is ingevuld (het paard is dan automatisch bestemd voor menselijke consumptie), kan het paard niet alle medicijnen toegediend krijgen of is het paard, na een behandeling, tijdelijk uitgesloten van de slacht (gedurende de zgn. wachttijd van de gebruikte medicijnen). Bij iedere behandeling moet het paardenpaspoort beschikbaar zijn voor  de dierenarts.  Bepaalde medicijnen moeten worden vermeld in het paspoort en van alle toegediende en afgeleverde medicijnen dient een administratie bijgehouden te worden. Wanneer het paard ter slacht wordt aangeboden, moet de medicatiehistorie van de afgelopen 6 maanden getoond worden aan de hand van het paspoort en door ons ingevulde logboekformulieren. Bij het gebruik van sommige medicijnen (bijv fenylbutazon) moet het paard altijd uitgesloten worden van de slacht.

Wat betekent dit voor u als eigenaar?

 1. U dient er voor te zorgen dat uw paard gechipt is en een compleet paspoort heeft, dus met bijlage ‘medische behandeling’.
 2. U maakt de keuze of uw paard wel of niet bestemd is voor humane consumptie
 3. Indien u de keuze maakt dat uw paard niet bestemd is voor de slacht, kunnen wij dit bij ons eerstvolgende bezoek in het paspoort vermelden. Daarna hebben we het paspoort alleen nog maar nodig voor de registratie van de inentingen
 4. Indien u geen keuze maakt of de keuze ‘niet uitsluiten voor humane consumptie’, dan hebben we het paspoort nodig bij de inentingen, maar ook bij iedere behandeling of aflevering van medicijnen. U krijgt dan van ons een logboekformulier met de gebruikte medicijnen met de wachttijden hierop vermeld, welke u 5 jaar moet bewaren.
 5. Het paspoort dient bij het paard aanwezig te zijn.

De overheid voert momenteel controles uit op naleving van de regels omtrent het gebruik van het paardenpaspoort en de registratie van diergeneesmiddelen, ook bij ons in de regio. Vandaar dat wij u  vragen om bij het eerstvolgende bezoek het paspoort bij u te hebben of klaar te leggen op locatie en uw keuze aan te geven, zodat wij dit in het paspoort kunnen vermelden.

Voor vragen kunt u ons altijd bellen.

Lees 2024 keer Laatst aangepast op %PM, %29 %683 %2015 %16:%jan
Paardenpraktijk de Kroon
  • Postadres

   Steenweg 82
   4781 AR Moerdijk

   06 20 36 08 87
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Social Media

   Volg ons op Facebook:

  • Veulen
  • Image 01
  • Image 01