• Home
 • Nieuws
 • Mestonderzoek in de wintermaanden weinig zin

Mestonderzoek in de wintermaanden weinig zin

%PM, %14 %535 %2011 %13:%juni

Alle paarden hebben last van wormen. Paarden raken besmet met wormen door het eten van een wormlarve of wormei. Deze larve ontwikkelt zich in het paard verder tot een volwassen worm. De volwassen wormen leven voornamelijk in de darmen en produceren wormeieren die via de mest uitgescheiden worden en zo de wei (of stal) weer kunnen besmetten.

Als er sprake is van een lichte besmetting hoeft het paard geen klinische verschijnselen te vertonen. Wanneer een paard last heeft van een zware besmetting kunnen er wel klinische verschijnselen optreden zoals vermageren en koliek. Om een zware besmetting te voorkomen ontwormen we preventief, veelal doen we dit op basis van een mestonderzoek waarbij de wormeitjes worden aangetoond. Echter, in de winter houden de larven van  één van de meestvoorkomende wormen (de rode bloedworm) zich ingekapseld in het darmslijmvlies, ze zijn als het ware in winterslaap. Er zijn op dat moment dus weinig volwassen wormen in de darm zelf en er zullen dus ook weinig wormeitjes met de mest mee uitgescheiden worden. Bij mestonderzoek worden daardoor vaak weinig of geen eitjes aangetoond, terwijl het paard wel last kan hebben van de ingekapselde larven.

Een andere veelvoorkomende wormbesmetting in deze tijd van het jaar is de lintworm. De lintwormeitjes zijn met mestonderzoek lastig aan te tonen.

Omdat ondanks een besmetting de rode bloedwormeitjes in de winter nauwelijks worden uitgescheiden en omdat de lintwormeitjes lastig aan te tonen zijn met mestonderzoek, adviseren wij u in deze tijd van het jaar geen mestonderzoek uit te voeren. U kunt uw paarden het best meteen ontwormen met een moxidectine/praziquantel combinatiepreparaat (Equest Pramox) of een  ivermectine/praziquantel combinatiepreparaat (Equimax).

Klik op deze link  wormkuren voor meer informatie over wormbesmettingen en de preventie daarvan.

Lees 2018 keer Laatst aangepast op %PM, %27 %744 %2015 %17:%jan
Paardenpraktijk de Kroon
  • Postadres

   Steenweg 82
   4781 AR Moerdijk

   06 20 36 08 87
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Social Media

   Volg ons op Facebook:

  • Image 01
  • Veulen